8 recomanacions per tenir cura de persones malaltes a casa

21/05/2022

Sabem que tenir una persona gran, amb dependència o malalta a casa pot resultar difícil, ja que requereix cures especials i habilitar algunes zones de la llar perquè estiguin tan confortables com sigui possible.
Aquestes 8 recomanacions són les més recorregudes entre les famílies que compten amb els nostres serveis de cuidadora interna o cuidadora per hores.

  1. Arma't de paciència i afecte. Si es tracta de la cura dels teus pares, és segur que mai van voler donar-te tal tasca. Hi haurà moments en els quals desitjaràs sortir corrent, cansada/o de la càrrega emocional que suportes. Busca ajuda psicològica; busca grups de suport en el teu municipi.
  2. Avalua les necessitats tècniques. Les més habituals són les alces per al WC, una grua de grandària domèstica, un llit articulat i l'eliminació de barreres arquitectòniques que impedeixin sortir al carrer o accedir a alguns llocs de la llar.
  3. Ús de la grua. És fonamental que si la persona malalta no té mobilitat, o la té molt reduïda, no et facis mal a l'esquena intentant passar-la del llit a la cadira de rodes. Pensa que això ho faràs moltes vegades al dia, i has de cuidar la teva salut per a poder cuidar de la seva. La utilització de la grua ens sembla aparatosa i cara, però en realitat existeixen grues de dimensions domèstiques, fins i tot les pots trobar de segona mà o de lloguer amb opció a compra. És necessari que algú t'ensenyi les mesures de seguretat que cal prendre, des del centre de salut us poden ajudar amb això. Una vegada li descobreixes el truc, es converteix en una gran aliada.
  4. Envolta't de bons professionals. No facis tu tot el treball. Contracta a una bona agència de selecció de cuidadores per hores i cuidadores internes. Aconseguir un cuidador o cuidadora afí al seu caràcter i estil de vida farà que la persona que rep les cures senti que té un amic de confiança al costat.
    Saben el que cal fer en cada circumstància, i tenen l'experiència necessària per a guiar a la família. A més, delegar les cures farà que el nostre familiar no es percebi com una càrrega. Així, el temps que passem junts serà de millor qualitat.
  5. Quan una persona perd facultats físiques, hem de continuar mantenint les seves activitats, no devem sobreprotegir-los per por que es lesionin. Hem de dotar-los de les ajudes tècniques necessàries per a seguir amb la seva rutina. Per exemple, un bastó, un caminador… Si li agradava fer-se de menjar, que continuï sent present en la cuina i fent les màximes tasques que pugui fer. Se sentirà útil i pujarà la seva autoestima. Estant en el context d'aquestes tasques, creem oportunitats d'interacció, de conversa, que no es generarien si no fos allí.
  6. Quan es tracta d'una pèrdua cognitiva inicial, haurem de conservar el seu entorn, ja que un canvi brusc en ell pot ocasionar una deterioració major i més pronunciat. Continuar vivint a casa seva, sortir a comprar a les botigues habituals, anar a la mateixa perruqueria de sempre… I quan la deterioració cognitiva vagi a més, incorporar la figura d'un cuidador o cuidadora que li acompanyi i guiï en la seva rutina. Aconseguirem així que la persona se senti més segura, i que el seu estat emocional sigui bo.
  7. És important mantenir una dieta equilibrada, indiferentment de l'edat que tenim. Quan tenim una persona gran a càrrec, cuidem la seva dieta al màxim; però no hem d'oblidar que menjar és un plaer. Si és possible, de tant en tant, preparar un plat saborós, d'aquests que els agrada des de la infància, li farem feliç per una estoneta. Podem fer-ho sense saltar-nos les indicacions mèdiques, internet està ple d'idees! No necessitem esperar que sigui un aniversari, ni Nadal, podem fer-ho qualsevol dia. Ho agrairan.
  8. Porta un control de medicació administrada pautada pel professional sanitari. És important quan la cura de la persona està a càrrec de dos o més cuidadors. 
 
  • cuidar un malalt a casa